Restauratie brengt pareltje terug in Woudsend

WOUDSEND Een klein stukje van het culturele erfgoed in Woudsend is veilig gesteld. Woensdag wordt het compleet gerestaureerde en vervolgens museaal ingerichte 18e eeuwse pand aan de Bewaarskoalle 1 in gebruik genomen.

Het gaat om een in authentieke stijl teruggebracht pand uit 1750 met een aangebouwde woning in 1783. Stella van Gent, een van de wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân, gaat langs om de panden, sinds het voorjaar van 2012 in bezit van veilingmeester Machiel Dijkstra van veilinghuis Ald Fryslân in IJlst, in gebruik te stellen.

Toen Dijkstra het historische pand aankocht was het bouwtechnisch in zeer slechte staat. Het bijzondere aan dit pand is dat het zowel van buiten als van binnen vol zit met authentieke elementen. Er is status als Rijksmonument aangevraagd en die is in 2013 toegekend. Op zich al zeer bijzonder omdat er in dat jaar in Nederland maar drie monumenten zijn bijgekomen. De Staat der Nederlanden wijst geen Rijksmonumenten meer toe. Alleen in hoge uitzondering.

Na 2013 is gestart met het Oudheidkundig onderzoek. De Rijksarchitect heeft zowel het in- als exterieur in kaart gebracht en op tekening gezet. De gemeente Súdwest-Fryslân moest vergunningen afgeven, kleuronderzoeken en rapporten moesten worden gemaakt et cetera.

Twee jaar geleden kon na al de voorbereidende werkzaamheden en het toekennen van alle benodigde vergunningen, met de restauratie worden begonnen. Ook is het bestemmingsplan verandert van “woning” in: “museum met historische overnachtingsmogelijkheid”, zodat het gelegenheid geeft tot recreatief gebruik.

Het pand bestaat dus uit twee woningen waarvan de eerste woning gerestaureerd is en als stijlkamer is ingericht en kan worden bewonderd door belangstellenden. Dit is het museale gedeelte van het huis. Ook het tweede huis is museaal en geheel gerestaureerd en zal dienen als historische overnachtingsmogelijkheid voor toeristen. Als gastheer en gastvrouw zullen Rob Hartman en Eva Bakker van restaurant ’t Ponkje’ de bezoekers ontvangen. De combinatie van ‘t Ponkje, de slijterij en het museale pand met overnachtingsmogelijkheid is volgens ons een perfecte match, vindt Dijkstra.

Van de restauratie is een documentaire gemaakt, die na opening in de stijlkamer zal worden vertoond. Zaterdag 30 maart van 12.00 tot 17.00 uur is een open dag om het pand te bezichtigen. Een tweede gelegenheid is 20 april tijdens Shantydag en de opening van het zomerseizoen in Woudsend. Met een nieuwe functie van de oude panden is een mooi stukje cultureel erfgoed bewaard gebleven voor de toekomst.