Honderden kinderen lezen voor Afrika

SNEEK - Honderden kinderen in Sneek lezen de komende weken zoveel mogelijk boeken. Op die manier zamelen ze geld in voor Amref Flying Doctors; de belangrijkste gezondheidsorganisatie in Afrika.

Kinderen op drie basisscholen in Sneek en omstreken laten zich voor elk gelezen boek sponsoren door familie en vrienden. Bij de Bonifatiusschool in Sneek is de sponsoractie afgelopen maandag gestart. De Wyken uit Sneek en de Epemaskoalle uit Ysbrechtum starten een week later.

Op deze scholen starten alle klassen de dag met een extra half uur lezen in elke klas. ,,Het is een win-win situatie”, zeggen de initiatiefnemers Agnes Egmond en Carolien Zijlstra uit Sneek. ,,Spelenderwijs wordt het lezen extra gestimuleerd bij de kinderen. En wij zamelen geld in voor het goede doel.” Op elke school wordt de klas, die gemiddeld per kind de meeste boeken leest, beloond met een gratis bezoek aan de ijssalon MIN 12 en ontvangt daarnaast een gratis boekenpakket aangeboden door boekhandel van der Velde.

Agnes en Carolien doen van 5 tot 12 oktober mee aan de Africa Classic in Tanzania. Deze fietstocht van 400 km rondom de berg de Kilimanjaro wordt georganiseerd door gezondheidsorganisatie Amref Flying Doctors. Amref geeft voorlichting, verzorgt opleidingen en doet onderzoek in Afrika en doet dit al 60 jaar.

Om deel te kunnen nemen aan de Africa Classic wordt van elke deelnemer naast een sportieve prestatie minimaal 5000 euro sponsorgeld gevraagd. Deelnemers betalen daarnaast zelf de kosten voor deelname. De actie “lezen voor Afrika” is voor Agnes en Carolien een van de activiteiten om dit doel te bereiken.

Als onderdeel van deze actie hebben Agnes en Carolien afgelopen week aan alle klassen van de drie deelnemende scholen een gastles gegeven. Daarin vertelden ze de kinderen over Amref, het leven in Afrika en over de actie zelf.

Hoewel Agnes en Carolien al heel blij zijn dat drie basisscholen meedoen aan de actie, hopen ze dat meer scholen in Friesland deel willen nemen. ,,We hebben op dit moment al toezeggingen van de Wilhelmina - en Julianaschool uit Sneek en It Harspit uit Oppenhuizen”. Zij zullen in september deelnemen aan de actie. In juni is er ook nog een ronde. Scholen die hieraan mee zouden willen doen, kunnen contact opnemen met Agnes of Carolien. Zij kunnen dan een gastles verzorgen op school en meer vertellen over hun actie.