Crescendo Heeg viert eeuwfeest

HEEG - Voor Crescendo wordt 2019 een druk jaar. Het Hegemer korps viert haar 100-jarig jubileum, dit gaat gepaard met tal van activiteiten. Es-tuba speler Homme Bakker is al sinds 1967 trouw lid en kent het korps als zijn broekzak

,,Ik kom uit een gezin van zeven kinderen en de orgelleraar kwam bij ons thuis lesgeven”, vertelt Homme Bakker. ,,Ik had daar geen zin in en dus ging ik op een blaasinstrument spelen. Ik vond het meteen heel leuk. Ook mijn diensttijd bij de militaire kapel vond ik heel fijn. Dat gaf me echt een boost. Samen muziek maken is prachtig. In onze hoogtij dagen – zo rond 2000 – telde het korps zo’n 50 leden, inmiddels is dat teruggelopen naar 35 leden. We spelen in de 3e divisie en hebben een breed repertoire. Op die manier daag je de muzikanten uit en houd je ook de aandacht van het publiek. Meine Verbeek is al bijna 40 jaar dirigent van Crescendo, hij inspireert ons enorm en gaat met de tijd mee.”

 

Het is, zo weet Bakker, belangrijk ook de jeugd aan te spreken. In de huidige tijd is dat lastig, maar door bijvoorbeeld de gymnastiekvereniging bij een voorstelling te betrekken bied je iets speciaals. ,,Ook hebben we vorig jaar een voorstelling gemaakt met theater erbij, een dinerconcert. Inmiddels is ons jeugdorkest helaas ter ziele, maar gelukkig kan de jeugd bij het jeugdorkest van IJlst aanschuiven. Op 9 maart waren zij er ook bij toen wij samen met de basisschoolleerlingen een circusvoorstelling gaven.”

 

Voor een reünie die het korps in april houdt is een speciaal orkest van 45 oud-leden samengesteld. Oud-dirigent Benny van der Wal en huidige dirigent Verbeek dirigeren dit orkest. ,,Een behoorlijk intensief gebeuren”, zegt Bakker. ,,En dat geldt ook voor ons optreden op Heechspanning, waar wij samen met de Hegemer band Beats&Booze het straatfestival afsluiten. In juni geven we nog een buitenconcert samen met dweilorkest “De Hegemer Dekdweilers”.

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.