‘Goed eten’ met Korthals en Visserman

SNEEK

In Culinair podium Lewinski Sneek staat dinsdag 11 december vanaf 17.30 uur alles in het teken van ‘Goed Eten’.

Permacultuur-tuinderij Ús Hôf evalueert haar oogstjaar, filosoof en auteur Michiel Korthals geeft zijn visie op de nieuwe vereisten voor een duurzaam voedselsysteem waarna het thema verder wordt uitgewerkt in de vraag ‘Wat is goede vis?’. Halverwege het programma wordt een (h)eerlijke verantwoorde maaltijd geserveerd, bestaande uit onder andere Friese vis en zuur-koolrabi van Ús Hôf.

Michiel Korthals; emeritus hoogleraar filosofie van de Universiteit Wageningen en schrijver van het boek 'Goed Eten, filosofie van voeding en landbouw' zal een reactie geven op de groente abonnementen van tuinderij Ús Hôf en het lokale assortiment van Voedselcoöperatie Ús Iten. Is dit wat hij bedoelt met het nieuwe duurzame voedselsysteem? Een systeem waar consumenten, overheden en marktpartijen kunnen bijdragen aan de productie van smaakvoller, gezonder en ethisch verantwoord voedsel? Korthals in zijn recent gepubliceerde boek: ’Het verbouwen en bereiden van voedsel maakt ons tot mens. Maar kijk om je heen en je ziet dat de omgang met ons voedsel is doorgeslagen. Goed eten is meer dan zo gemakkelijk mogelijk je maag vullen. Weet jij nog wat je eet?’

De Good Fish Foundation en Hegemer visser Freerk Visserman gaan vervolgens met de zaal in gesprek over de criteria voor ‘goede vis’. Want welke vissoorten kunnen we met goed fatsoen eten? Hoe kunnen we de zogenaamde ‘bijvangst’ kopen en leren eten? Kunnen we, net als met de groenten van Ús Hôf, een vaste relatie met lokale vissers aangaan zodat zij verzekerd zijn van lokale afzet? En is het nog wel gezond om vis te eten of zitten ze vol met plastics en afvalstoffen?

De avond wordt georganiseerd door Permacultuur-tuinderij Ús Hôf. Belangstellenden kunnen aanhaken om 18.00 uur bij de Jaarafsluiting van Ús Hôf, om 19.00 uur mee-eten (15€) en om 20.00 uur aansluiten bij het avondprogramma. Aanmelding via www.ushof.nl