WOUDSEND

De 11 Stegentocht in Woudsend is vrijdag officieel geopend door burgemeester Magda Berndsen.

Onder het toeziend oog van tientallen Woudsenders heeft zij de eerste drie informatieborden onthuld van de in totaal 23 infopunten die de basis voor de dorpswandeling zijn.

De 11 Stegentocht Woudsend is een initiatief van Dorpsbelangen Woudsend. Daarbij is intensief en plezierig samengewerkt met de bewoners van de Oude Kern, Historische Kring Woudsend en de gemeente Súdwest Fryslân. De financiering heeft plaatsgevonden vanuit het Friese Meren Project.

Het doel van de dorpswandeling is om gasten van het dorp te informeren over de geschiedenis, de belangrijke feiten en de anekdotes van Woudsend, waarbij de unieke stegenstructuur als een rode draad door alle verhalen loopt. Onder andere over de cruciale betekenis van de Ie, de historie van kerken en molens. Ook de manier van leven door de eeuwen heen en de herkomst en functie van de stegenstructuur.

Maar ook over de vraag waarom Woudsend geen stadsrechten heeft. Lolle Harings Nauta die met zijn schip zes maanden vast zat in Russisch ijs. Het verdwenen recept van de Woudsender Berenburg.

De wandeling voert langs 23 informatieborden die op hoofdlijnen een verhaal vertellen. Aanvullende informatie kan de wandelaar vinden in de 11 Stegentocht brochure (Nederlands, Duits en Engels), op de website van de 11 Stegentocht (www.ElfstegentochtWoudsend.nl) en door gebruik te maken van de QR-code die op elk informatiebord te vinden is.