Auditieve performance door Wander Kars en planten in het Rijsterbos

RIJS

Producer en geluidskunstenaar Wander Kars treedt zaterdag 15 september op in het Rijsterbos met zijn werk "Podium voor ongehoorde grond".

Door planten middels elektrodes te verbinden met zijn computer vertellen de planten hoorbaar hun verhaal. De apparatuur is speciaal in eigen beheer ontwikkeld voor dit optreden. Wander fungeert hierin als de alchemist die de verhalen muzikaal vertaalt en begeleidt.

Het geluidskunst project LÛD is 15 augustus van start gegaan. Het hoofdprogramma bevat artiesten uit binnen- en buitenland. Wander maakt onderdeel uit van de randprogrammering, welke volledig bestaat uit in Friesland wonende artiesten. Zij kregen de opdracht om de geschiedenis van het Rijsterbos te verwerken in hun werk.

In het bos wordt hij omringd door zijn plantaardige bandleden welke een verleden delen. Via hun wortels namen zij op wat wij, mensen, in het Rijsterbos uitgespookt hebben: Resten van raketten, stukken vliegtuig, het water van ons kunstmatige meer, het bloed van de jacht en het zaagsel van hun verloren broeders en zusters. Op deze wijze belichamen de planten de geschiedenis van het bos. In de mysterieuze schaduw van het bladerdak voeren zij samen een korte performance uit, resulterend in een mix van elektronische en organische klanken. De strijd en symbiose tussen natuur en cultuur is dan ook een terugkerend thema in zijn werk. De voorstelling van een kwartier tot twintig minuten is doorlopend van 13.00 tot 17.00 uur.