Rebecca op Wylde Swan: ,,Onvergetelijk”

SNEEK/HARLINGEN

Rebecca Kuntz (20) uit Sneek zeilde vorige week mee in de Tall Ships Races van Stavanger naar Harlingen. Het lukte haar aan te monsteren op de Wylde Swan. Haar verhaal over nachtelijke wachten, hoge golven, dolfijnen, lijnen opschieten, zeeziekte, zwemmen op volle zee en dekschrobben met zout water.

,,Een onvergetelijke ervaring. Misschien nog wel eens keer”, steekt Rebecca van wal, thuis in de veilige haven aan de Mansel in Sneek ,,Ik heb er van genoten. Echt, het was geweldig om mee te maken. Onder andere de Sail In Harlingen was fantastisch.” De Wylde Swan zeilde met het topzeil de pittoreske Friese haven binnen. Een prachtig gezicht én geweldig om mee te varen, zegt de trainee uit Sneek. ,,We hadden afgesproken dat als de schipper 1x zou toeteren het zeil ingehaald moest worden. Dat betekent dan aan minstens tien lijntjes trekken.”

Het Wylde Swan-verhaal als afsluiting van een tussenjaar van Rebecca begint als ze als lid van Casper di Robles in Harlingen te horen krijgt over de Tall Ships Races. Als leidinggevende van de Harlingse scoutingvereniging besloot ze een poging te wagen om mee te doen. Rebecca is sinds kort in bezit van het diploma CWO III voor zeilkielboten (een certificaat om verantwoordelijkheid te mogen dragen over een zeilschip, red.).

Er moest bij de organisatie een financieel plan worden ingediend. Een weekje meezeilen op de Wylde Swan kost namelijk 1149 euro. Rebecca verdiende geld bij de Welkoop, verkocht eigengemaakte spullen op de kerstmarkt in Bolsward, kreeg wat geld toegestopt vanuit haar vriendenkring en legde verjaardagsgeld opzij. Ze mocht drie voorkeuren opgeven op welk schip ze mee wilde doen. De Wylde Swan stond met stip op 1. ,,Een Fries schip hè. Het is een prachtig schip. En het lukte ,” aldus Rebecca. Ze werd samen met vele andere Friezen aan boord lid van de tijdelijke bemanning. Met de vaste crew in totaal 50 personen.

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.