Piet Hibma emotievolle 65ste ‘panschipper’

SNEEK

Piet Hibma uit Uitwellingerga is vanavond bij de officiële opening van de 83ste Sneekweek benoemd tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan.

De 61-jarige Hibma is bij wijze van uitzondering al aan zijn derde termijn van vier jaar bezig als punctuele penningmeester van de KWS. Dat zegt veel over de waardering die binnen de vereniging leeft voor het financiële werk dat hij nu al tien jaar doet.

Hibma ontving de onderscheiding en de daarbij horende koperen koekenpan uit handen van waarnemend burgemeester Magda Berndsen. Hibma was blij verrast, reageerde emotievol en betrok zijn echtgenote in de dankbaarheid over zijn benoeming. ,,Ik had het al warm, heb het nu nog warmer maar dat komt niet door het weer maar door jullie warme reacties”, richtte hij zich tot de zaal.

,,Een echte schatbewaarder van de KWS. Een stille kracht met een groot netwerk. Een echte clubman die het belangrijk vindt dat er een goed fundament ligt voor de volgende generaties. Want wij zijn slechts passanten placht hij te zeggen. Dde vrijwilligers zijn de activa van de vereniging, is een ander typerende uitspraak van hem", sprak Berndsen in het Theater Sneek.

De uit Workum afkomstige Hibma die daar 20 jaar bestuurslid van de zeilveeniging was past niet alleen uitstekend op de centen binnen de Koninklijke Watersportvereniging Sneek, hij bekleedt daarnaast verschillende andere functies binnen het jeugdzeilen en is ook nauw betrokken bij het Regionaal Trainingscentrum Noord op het Starteilend.

Hibma kreeg de liefde voor de watersport niet van huis uit mee; zijn ouders hadden een agrarisch bedrijf in Witmarsum. Toch leerde hij op jonge leeftijd zeilen, op een zeilschool in Giethoorn. Sindsdien had het zeilen hem in de greep. Berndsen: ,,Hij heeft een grote bijdrage heeft geleverd aan de wedstrijdzeilsport in het algemeen en de Sneekweek in het bijzonder.” Hibma volgt Piet Boelsma op als 65ste ‘panschipper’.

Vrijdagavond gingen hij en zijn echtgenote, staande op het dek van de boeier Catharina, voorop in de traditionele vlootschouw door de Sneker grachten waarmee de Sneekweek werd ingeluid.

Bijzonder onderdeel van de vlootschouw was de deelname van veertien pramen met tientallen deelnemers aan de eerste editie van European Sports For All Games (ESFAG). De openingsceremonie van dit sportevenement, met zo’n vijftig cultuursporten uit twintig Europese landen, was tegelijk met de opening van de Sneekweek.


Auteur

Sjoerd Stiensma (Eind)redacteur Sneeker Nieuwsblad