,,Je moest links in het kruisrak zitten”

KOLMEERSLAND

De eerste voorbespreking in de Sneekweek trok gistermorgen zo’n 60 jeugdige Sneekweekdeelnemers naar trainingscentrum de Roerkoning. ‘s Middags waren er wat minder bij de evaluatie. Het is nieuw in de 83ste Sneekweek: de voor- en nabespreking, een dagelijks ritueel met als bedoeling om bij te leren, op te frissen en te herhalen; kortom om een betere wedstrijdzeiler te worden.

De jonge zeilers die na hun openingswedstrijd weer aanschoven vertelden dat ze zeker wat aan de tips hebben gehad van de jeugdtrainers Jelmer Yntema (22) en Tim Spek (23), ook begenadigd Vaurienzeilers. Net terug van het wereldkampioenschap in Travemünde (Yntema eindigde als 6e, Tim als 16e) gaven ze ‘s ochtends bijvoorbeeld als goede raad om in ieder geval met een plan het water op te gaan.

Daarbij gebruik makend van de actuele wedstrijdinformatie (welke baan wordt er gevaren) en windverwachting. ,,Die zou een beetje na links draaien en toenemen. Dus het was slim om aan de linkerkant van het kruisrak te zitten. Heeft iemand van jullie daar wat aan gehad”, vroeg Yntema. Een Optimistzeilertje meldde apetrots dat de tip hem in een kruisrak zes plaatsen winst opleverde.

Verder ging het over de trim. ,,Vanwege de aanvankelijk zwakke wind de zeilen losjes trimmen”, klonk het. Of er nog vertrimd was toen de wind toenam? ,,Heb ik niet gedaan”, zei Christiaan Pietersma. ,,Ik kon de boot nog prima houden.” ,,Dus”, zo adviseerde Spek: ,,zolang dat kan prima, maar als het niet meer lukt; de zeilen wat strakker trimmen.”

Verder werd geconcludeerd dat maximale druk houden in het zeil bijdraagt tot een goede snelheid. En dat het slim is om in hoge golven, van bijvoorbeeld Regenbogen, een wat ruimere koers te kiezen om snelheid te houden.