,,We weten wat we aan elkaar hebben”

SNEEK

Sinds vier jaar zeilen Jansje Hofstra en Pauline van der Zee samen in de 16m2. De dames kennen elkaar al sinds hun jeugd en kunnen met elkaar lezen en schrijven. Ze zijn sportief en fanatiek, maar de gezelligheid rondom het zeilen is ook een belangrijke factor.

,,Vanaf mijn zesde zeil ik al”, zegt Pauline van der Zee. ,,Eerst in de Flits, daarna in de Schakel, de Sneekweek heb ik een keer met mijn vader in de Pampus gevaren en uiteindelijk de 16m2. Ik kom uit een zeilgezin. Mijn vader zeilde Pampus, mijn moeder zeilt niet, maar vindt het op het water zijn wel heel fijn. Ze is via mijn vader in aanraking gekomen met de watersport.”

,,Ik ken Pauline sinds mijn zesde”, vertelt Jansje Hofstra. ,,Ook ik startte in de Flits, stuurde in de Schakel en heb in de Yngling nog internationaal gezeild. Doordat we elkaar al zolang kennen, is het zeilen samen in de 16m2 heel vertrouwd. We weten wat we aan elkaar hebben, zitten op hetzelfde level, soms zijn we serieus, dan weer niet.”

,,Jansje is heel flexibel”, reageert Pauline. ,,Doordat ik ook andere bezigheden heb kan ik niet alle wedstrijden zeilen. We spreken van te voren een aantal evenementen met elkaar af en we laten elkaar verder vrij. Dat is heel fijn en relaxed.”

De liefde voor de 16m2 ontstond doordat de ouders van Jansje erin zeilden. Jansje: ,,En dus wilde ik die boot ook weleens proberen. Het voordeel van de 16m2 is dat je als vrouw ook met harde wind goed mee kan komen. Je kan vaak overstag gaan, het is een tactische boot, hij vaart mooi en rustig. Het is een makkelijke boot met een mooie lijn. En daarbij is het deelnemersveld ook heel sterk. Er zijn zo tien mensen die Nederlands kampioen kunnen worden. Ook komen er steeds meer jongere mensen in deze klasse.”

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.