Zeiltitels Ronald Damen en Johan Schuurman

KOLMEERSLAND

Ronald Damen is vanmiddag op het Sneekermeer gehuldigd als nationaal kampioen zeilen in de Schakelklasse. In de Dertigkwadraat pakte Johan Schuurman uit Lemmer het eerste Nederlandse kampioenschap dat in deze klasse is gezeild.

De 65-jarige Damen, zeilend met Hendrik van der Pol uit Heerenveen, verloor vandaag zijn belangrijkste concurrent Thijs Kort geen moment uit het oog. In de spannende apotheose deed Kort al het mogelijke. Hij wist de eerste twee wedstrijden te winnen.

In de negende en laatste race probeerde de Drachtster - al voor de start - van alles om de klassementsleider kwijt te raken. Dat lukte niet. Kort kwam uiteindelijk als zesde binnen, maar net als in twee wedstrijden daarvoor weer met Damen op zijn spiegel.

De derde kanshebbers, Erwin de Vries en Ilonka van der Zee kwamen met 2x3 en 2 nog dichtbij de twee kemphanen. Damen werd kampioen met 19 punten, Kort tweede met 20 en De Vries derde met 21 punten. ,,We wisten dat Thijs in de laatste wedstrijd wat ging doen. Wij moesten zo snel mogelijk zien weg te varen. Dat lukte. We hebben volgens mij virtueel nog even op het kampioenschap gelegen toen hun rond plaats 10 lagen. Maar je weet met dit weer dat deze ervaren mannen wel door het veld komen. Uiteindelijk kwamen we 2 puntjes tekort. Jammer, maar wel mooi dat de topdrie zo dicht bij elkaar zat. En de vorm is bij ons helemaal terug. Dat biedt perspectief voor de Sneekweek.”

Dennis Abma uit Sneek eindigde met Jaap Reitsma aan de fok als vijfde. Gerrit Wissels uit Drachten, varend met fokkeniste Kim Abma uit Sneek, won de laatste race en eindigde als vierde in het eindklassement.

Het eerste NK Dertigkwadraat werd vandaag op het winderige Sneekermeer afgesloten met drie wedstrijden. Het trio Johan Schuurman, Gea Nakken en Ingrid Pol voerde vanaf het begin het klassement aan en werd overtuigend kampioen met 4 eerste plaatsen, 3 tweede, een derde en een aftrekbare vierde plaats (13 punten).

Op de tweede plaats eindigde Siep Jan Wiersma uit Leeuwarden (25 punten) voor plaatsgenoot Johan Schootstra (28 punten). Dirk de Vries uit Sneek voer met Hermes Bron en Eveline Simon naar een vierde plaats in het eindklassement met 34 punten.