’Nooit geweten dat hier zo’n mooie kerk staat’

SNEEK

De Doopsgezinde Gemeente Sneek doet weer mee met Tsjerkepaad. Tot en met 8 september is de monumentale kerk aan de Singel elke zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.45 uur te bezichtigen.

‘Nooit geweten dat hier zo’n mooie kerk staat’, hoor je veel bezoekers zeggen als ze een kijkje nemen in de kerkruimte. De rust, helderheid en soberheid is voelbaar. Beslist een kijkje waard om ook even de stilte te vinden. Dit zegt Joute de Graaf. De Sneker klom in de pen en zette de historie van het enigszins verscholen kerk op een rij.

De huidige kerk staat er al sinds 1841, maar al vanaf 1550 was er al sprake van doperse gemeentevorming in Sneek. Of ze toen al kerkten in een houten schuur aan de Singel is waarschijnlijk. Eerst vervolgd, later gedoogd, nog weer later doen ze flink mee als kooplieden in de stad. Hun getal en aanzien groeit.

Bekend is wel dat er sinds 1654 een stenen kerkgebouwtje in gebruik werd genomen. Niet alleen daar, maar ook aan een steegje tussen de Oosterdijk en het Kleinzand. Hoe die kerken er uitzagen? Waarschijnlijk zoals op het gevonden pentekeningetje te zien is. Dat is onderdeel van een tentoonstelling in de kerk. Dat moet het stenen kerkje uit 1654 zijn geweest. Later moet het één of meerdere malen vergroot zijn. Er zijn gegevens dat de gemeente in de 18e eeuw wel zo’n 450 leden heeft gehad.

Tsjerkepaad is een mooie gelegenheid om de kerk te beleven en wat meer geschiedenis te proeven. Aan de wanden van de kerk binnen, is een overzicht van afbeeldingen en wat aantekeningen te vinden hoe de verdere bouwhistorie was. Helaas zijn er haast geen sporen meer van het piepkleine kerkje aan een steegje in de buurt van de Hema.

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.