Dirk Donker achter orgel Martinikerk

SNEEK

De orgelconcerten in de Martinikerk in Sneek vinden maandag 30 juli om 20.00 uur hun vervolg met een concert door Dirk S. Donker.

De vaste organist van de Martinikerk laat het orgel zoals gebruikelijk klinken in een programma dat de diverse kanten van de orgelcultuur belicht. De week er op, tijdens de Sneekweek is er vanwege de naburige kermis geen concert in de Martinikerk, maar wel in de Martiunuskerk aan de Singel.

Het programma van Donkers concert reikt van muziek uit Barok tot hedendaags. Omdat in de concerten van de Bachestafette al veel Bach wordt gespeeld, is om doublures te voorkomen afgesproken dat in de overige concerten in de hieraan meewerkende plaatsen geen Bach wordt geprogrammeerd. Dus dan maar wat meer Buxtehude. Donker speelt van deze geniale voorganger van Bach, zijn feestelijke Toccata in F en twee bewerkingen over “Von Gott will Ich nicht lassen.” Deze melodie komt nog een keer in het programma voorbij wanneer Donker een Fantasie van de organist Bert Matter (*1937) over dit gezang speelt.

Na Buxtehude volgen “Variationen über ein Thema von Beethoven” van de 19de eeuwe Duitse componist Gustav Merkel. Het zijn vijf flinke variaties omsloten door een Introductie en een Finale. Even monumentaal opgezet is het Tweede “Choral” van César Franck, waarmee Donker het programma in Franse richting stuurt. Deze koerswijziging wordt vervolgd met het Cantabile uit de Vierde Symfonie van Charles Marie Widor en afgerond met de briljant gecomponeerde Finale uit de Derde Orgelsymfonie van Louis Vierne.