Ergernis over regelgeving verkeersregelaars

BALK

Organiserende instanties in Balk en omgeving vragen in een brandbrief aan de gemeente de Fryske Marren om de nieuwe regels voor verkeersregelaars terug te draaien.

De brief is verstuurd namens de Kunstkring Gaasterland, Markt organisatie de Lutksedagen, Avondvierdaagse Balk, Stichting Feestweek Balk, Plaatselijk belang Balk Vooruit, Stichting podium Gorter Horeca Balk, Stichting Sinterklaas intocht Balk, VV Balk en winkeliers vereniging Balk WHI.

Om de continuïteit van de evenementen te garanderen en voor het behoud van de vrijwillige verkeersregelaars verzoeken de instanties en clubs de gemeente terug te gaan naar regelgeving van begin 2017. ’Het was goed geregeld, goed te doen voor alle vrijwilligers en de veiligheid was gewaarborgd. Laat dat zo blijven en zorg dat evenementen blijven bestaan en daarmee ook de leefbaarheid in de dorpen’, zo staat in de brief.

Deze nieuwe opzet zorgt ervoor dat er veel meer handelingen nodig zijn voor hetzelfde resultaat. Tevens gaat er weer meer tijd in regelgeving zitten in plaats van dat de vrijwilligers bezig kunnen zijn met de daadwerkelijke opzet/uitvoering van het evenement. Dit zorgt ervoor dat het steeds moeilijker is om evenementen te organiseren, laat staan dat er op deze manier nieuwe evenementen zullen ontstaan. Als er een partij is die spontaan een eenmalig evenement wil organiseren, dan wordt dat door de nieuwe regels ontmoedigd

De nieuwe regels geven volgende de organisaties meer werk en meer papieren rompslomp voor alle betrokkenen vrijwilligers. Zo ontvangen de verkeersregelaars geen verkeersregelaarspas meer, maar moeten ze een A-4 met instructie uitslag uitprinten en meenemen wanneer ze ingezet worden. Echter zal een A-4 papier snel stuk gaan en onleesbaar worden. Dus zal er bij ieder evenement geprint moeten worden. Een stap terug in de tijd, van een goed werkende pas naar onhandig A-4 papier.

Nog kwalijker is dat de verkeersregelaars niet zomaar meer kunnen worden ingezet. Voor elke organisatie dient een evenement aangemeld te worden bij www.verkeersregelaarsexamen.nl. Na goedkeuring van de gemeente moet een online contactlijst aangemaakt worden.

De organisatie van een evenement moet via deze contactenlijst alle verkeersregelaars vragen of zij mee willen doen tijdens het evenement wat zij aangemeld hebben. De verkeersregelaars moeten dan voor elk evenement weer inloggen en zich met speciale verzilveringscode per evenement aanmelden. De organisator moet een actuele verkeersregelaarslijst kunnen tonen tijdens het evenement aan de toezichthouder of de politie tijdens dit evenement.