Fries talententeam viert tienjarig bestaan

SNEEK

Team Mila Fryslân, de selectie voor getalenteerde Friese jeugdatleten op de midden- en lange afstand, bestaat tien jaar. Het team, kraamkamer van Fries jeugdtalent is ontstaan als een gezamenlijk initiatief van diverse Friese atletiekverenigingen. Aan de vooravond van het NK junioren en senioren staat een uitzonderlijk hoog aantal van 6 TMF-atleten in de startblokken om deel te nemen. Het effect van jarenlange begeleiding van dit Friese jeugdtalent.

Deelnemende atleten zijn voor het NK juniorenkampioenschap Jan Oldhoff, Janco Rijpstra, Marene Scholtens(Lionitas), Jonine Hofstra(AV Invictus) en Klaas Douwe Yske(AV Horror). Fleur Baljet(AV Horror) zal als jonge senior voor het eerst aan het NK deelnemen. In de afgelopen tien jaar werden 25 medailles gewonnen tijdens nationale kampioenschappen en acht maal werd een “Mila Fries” Nederlands kampioen. Het team bestaat momenteel uit 22 jeugdatleten van de atletiekverenigingen AV Lionitas Leeuwarden, AV Impala Drachten, AV Heerenveen, AV Horror Sneek, LSV Invictus Appelscha en AV Vitalis Groningen.

Drie trainers verzorgen bij toerbeurt de trainingen. Bovendien heeft het team een fysiotherapeut en wordt er samengewerkt met een sportarts en een voedingsdeskundige. Pieter Baljet is als TMF-coördinator trots op het team. ‘Ik ben niet alleen trots op de prestaties van onze atleten op nationaal niveau, maar evenzeer op het feit dat we een vangnet zijn gebleken voor atleten die na een moeilijke periode bij ons de kans aangrepen om weer terug te keren op hun oude niveau.’

De trainers hanteren geen prestatienormen of limiet-tijden. Atleten worden geselecteerd op hun mentaliteit en er wordt gekeken of ze goed in de groep passen. Er wordt getraind volgens het Mila Meerjarenplan van de Atletiekunie. Er wordt niet direct gestreefd naar succes op korte termijn. De atleten worden zodanig getraind dat zij in hun seniorenleeftijd op hun sterkst zijn.

Het initiatief wordt bijzonder gewaardeerd door de Atletiekunie. Zo is het hele team uitgenodigd op Papendal voor een inspirerende trainingsdag verzorgd door bondscoach Grete Koens. En veel toptrainers en (oud)topatleten verzorgden presentaties en trainingen voor het team, zoals Andrea Deelstra, Bram Wassenaar, Gerard Nijboer, Arjen Visserman, Marti ten Kate, Honore Hoedt, Berthold Berger en Louis Dam.