Kleine Bouwprijs voor uitbouw Jousterkade 4

SNEEK

De Kleine Bouwprijs ging naar het echtpaar Van der Krieke vanwege de betrokken manier waarop ze het rijksmonumentale pand aan de Jousterkade 4 hebben gerestaureerd, verbouwd en hebben uitgebreid met een passende kleine uitbouw.

Het betreft een uitbouw die niet zichtbaar is vanaf de openbare weg. Gelukkig, aldus het juryrapport, is de schutting tijdens de bouw even verwijderd geweest. Daardoor heeft de jury het ontstaan van de mooie uitbouw bij dit historische pand kunnen volgen. De uitbouw is eigentijds vormgegeven en sluit door de gebruikte materialen, zink en metalen kozijnen, goed aan bij het oorspronkelijke pand.

De vorm is niet standaard. Door te kiezen voor een flauw hellend schilddak met een lage goot is er een uitbouw gerealiseerd die zelfstandig is en in een mooie verhouding staat tot het hoofdgebouw. Tevens, zegt de jury van de Siebold Hartkamp Stichting die jaarlijks de Kleine Bouwprijs uitreikt, erg blij te zijn dat de ‘historische’ schutting weer is herplaatst.

Sietze van der Krieke liet weten vereerd te zijn met de prijs en blij te zijn met complimenten van langslopende stadgenoten die het prachtig zeggen te vinden dat het beeldbepalende pand in oude luister is en nog wordt hersteld. Het is nog niet helemaal klaar.

De schilder is aan de buitenkant nog druk bezig, onder andere met het opknappen van het karakteristieke balkon boven de voordeur. Hij krijgt overigens geregeld verwensingen naar zijn hoofd geslingerd van weggebruikers die, vanwege de noodgedwongen half op het wegdek staande steigers, soms even geduld moeten hebben. ,,Er is zelfs al eentje tegen de steiger gereden”, zei een hoofdschuddende Nienke van de Krieke.

Het in 1864 gebouwde pand, naar een ontwerp van de Sneker stadsarchitect Albert Breunissen Troost herbergde eerst een wijnhandel. De Van der Krieke’s hebben het majestueuze pand op de hoek van de Jousterkade-Kleinzand gekocht van de familie Hoff die er een huisartsenpraktijk dreef. Nu is het pand met behoud van karakteristieke elementen prachtig verbouwd om plaats te bieden aan in totaal vijf appartementen.

De eigenaren wonen op de begane grond en een deel van de verdieping. Ze verhuren de vier andere appartementen beneden en boven. In de bekroonde uitbouw met lichtstraat, getekend door Wesley Vallinga van bouwbedrijf Huitema/Vallinga uit Bolsward, is de keuken gebouwd. De verbouwklus heeft ongeveer driekwart jaar in beslag genomen.