Jubilerend FSM in 2018 naar 2018 leden

SNEEK

Het Fries Scheepvaart Museum wil haar 80ste verjaardag vieren met een ledenwerfactie. Het doel van de museumvereniging FSM is om in 2018 te groeien naar 2018 leden.

Het begon allemaal in 1938 toen op initiatief van toenmalig burgemeester Lucas Poppinga het museum als vereniging werd opgericht. Maar was er eigenlijk wel draagvlak voor een scheepvaartmuseum in Sneek? Dat was er zeker! De openingstentoonstelling, die werd georganiseerd in een pand aan de Kruizebroederstraat in Sneek, bleek een daverend succes.

Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het museum naar haar huidige locatie aan het Kleinzand. De start op nummer 12 was bescheiden, maar inmiddels omvat het museum de panden Kleinzand 12 tot en met 24.

Niet alleen is het museum in omvang vele malen groter geworden, maar ook steeds professioneler.

De Vereniging Fries Scheepvaart Museum is in al die jaren een grote constante gebleken. Met haar 1200 leden is de vereniging vandaag de dag nog steeds springlevend. En daar is het museum trots op! De vereniging zorgde bij de oprichting voor de exploitatie van het museum, terwijl nu vooral de nadruk ligt op ondersteuning van het museum bij haar werk.

Dat wordt onder ander gedaan door de 120 vrijwilligers, die via de vereniging op allerlei vlakken actief zijn binnen het museum. Van het geven van rondleidingen tot het verzorgen van de binnentuinen en van het begeleiden van schoolklassen tot het restaureren van scheepsmodellen.

Verder ondersteunt de vereniging het museum met financiële bijdragen. Hiermee kan het museum bijvoorbeeld nieuwe aanwinsten of educatieve programma’s financieren. De vriendenvereniging is dus een onmisbare schakel, voor nu én in de toekomst.

Op de website van het museum staat alle informatie over de ledenactie.Het Fries Scheepvaart Museum aan het Kleinzand 16 in Sneek is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.