Water klettert uit Hoorns des Overvloeds

Sneek

Water klettert sinds eind van de middag uit de Hoorn des Overvloeds op de schouder van de ronddraaiende fonteinman in het Hoogend in Sneek.

Tientallen inwoners van Sneek schoven rond vieren aan de met suikerbrood gedekte tafels om mee te maken hoe één van de jonge kinderen van kunstenaar Stephan Balkenhol de 11foutainsfontein van Fortuna in werking zette. De Duitse beeldhouder die vergelijkbaar werk heeft staan in Salzburg, Kleef, Hamburg en Almere was 'zufrieden' met het resultaat van zijn inspanningen in Sneek.

Het geduld werd daarna wel even op de proef gesteld, want de fontein in Sneek gaf vanmiddag op de provinciale 'kletterdei' pas als laatste van de tien van de elf fonteinen (de ijsfontein in Dokkum is nog niet klaar, red)  water. Balkenhol zei voor de camera's van de live elfstedentocht op televisie blij te zijn met de plaats waar de fontein staat. ,,Het is geen concurrent van de mooie poort die het beeldmerk van Sneek is, maar juist een aanvulling."

Vlak voor de openingshandeling in Sneek was op een televisiescherm te zien hoe de andere SWF-fonteinen van IJlst, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward in werking werden gesteld. 

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verrichte in Bolsward de finale openingshandeling van de 11fountains door het sluiten van een cultuurverbond. ,,Fryslân is ineens elf gezichtsbepalende kunstwerken rijker, met een uitstraling die verder reikt dan de provincie- of zelfs de landsgrenzen. Ik feliciteer Fryslân en de rest van Nederland met een trekpleister van formaat."

De fonteinen zijn ontworpen door elf internationale topkunstenaars. Zij lieten zich inspireren door de steden en hun historie. Daardoor heeft elke fontein zijn eigen karakter. De opening was in alle Friese steden te beleven via grote schermen.

11fountains is een van de belangrijkste kunstprojecten van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa en is nieuw cultureel erfgoed. Het project, bedacht door artistiek leider Anna Tilroe, wordt ondersteund door de Provincie Fryslân en de zes betrokken gemeentes.


Auteur

Sjoerd Stiensma (Eind)redacteur Sneeker Nieuwsblad