Fonteinplaatsing maandag 7 mei in de herkansing

Sneek

De plaatsing van de fontein 'Hoorn Des Overvloeds' gaat over een week in de de herkansing. Vanmorgen ging het aan het Hoogend mis vanwege een te lange paal onder de gouden bol. Maandag 7 mei is een nieuwe poging.

De reden is dat de paal onder de gouden bol te lang is. Het idee was om de fundering in het water nog een stuk naar beneden te drukken, maar dat wilde de gemeente liever niet vanwege de angst voor schade aan leidingen. ,,De fontein gaat nu naar een werkplaats in de buurt waar de technische assistent van Balkenhol, Ulrich Wolff, een deel van de stang onder de gouden bol gaat afzagen", zegt Ale Bok, voorzitter van de fonteincommissie.

De plaatsing begon rond 09.00 uur vanochtend toen Ulrich Wolff, op het Hoogend aan kwam met de fontein. Met een hijskraan ging het kunstwerk te water en vanaf een ponton ging Wolff aan de slag om de 'Hoorn Des Overvloeds' op zijn plek te monteren. Uiteindelijk bleek dat vanochtend niet helemaal goed uit te pakken. De gouden bol kwam te hoog boven het water te staan. Bovendien bleek het fundament niet helemaal waterpas.

Vanmiddag om 16.00 uur is er een nieuwe poging om het kunstwerk van de Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol dichter op het water te krijgen. Maar deze poging was dus ook al snel voorbij. 

De meningen over de fontein bij de toeschouwers van de plaatsing waren verdeeld. Maar over het algemeen is men tevreden over het kunstwerk. 

Balkenhol ontwierp een figuur met een kelk op de schouder. De kelk verbeeldt de Hoorn des Overvloeds die volgens de mythologie gedragen werd door de Romeinse godin Fortuna. De houder van de hoorn kreeg alles wat hij of zij begeerde. Het beeld staat op een gouden bol die om zijn as kan draaien, waardoor de fontein een dynamische uitstraling krijgt.


Auteur

redactie