Peter Corry met nieuw programma naar Sneek

Sneek

Peter Corry uit Belfast is een veelzijdig man. Hij zingt, acteert en produceert met een gemak alsof het hem allemaal zomaar aan komt waaien.

Corry was niet alleen verantwoordelijk voor muziek- en dansproducties als Magical Rhythms of Ireland, Celtic Rhythms en Irish Nights, maar hij was ook betrokken bij opera’s en musicals. Zo trad hij jarenlang op als Inspecteur Javert in Les Miserables. Binnenkort komt hij naar Sneek met zijn nieuwe show The Call Of The Celts. En daarin laat hij zich van een heel persoonlijke kant zien en horen.

Repertoire

Corry doet namelijk een greep uit het rijke repertoire van Ierse en Schotse liedjes die hem van jongs af aan na aan het hart hebben gelegen. Daarbij wordt hij geruggensteund door een zeskoppige band, die niet alleen een grote verscheidenheid aan instrumenten bespeelt, maar ook dansdemonstraties geeft. ,,Er is een opvallende connectie tussen Schotse en Ierse muziek en die probeer ik in mijn nieuwe programma aan te tonen,’’ vertelt Corry per telefoon vanuit Belfast. ,,Om de Schotse connectie te benadrukken nemen we een heuse doedelzak mee. Mijn voorouders komen oorspronkelijk uit Schotland, dus ik heb echt wel iets met dat land, al ben ik dan een rasechte Ier.’’


,,Zingen, acteren en produceren zit gewoon in mijn DNA,’’ lacht Corry. ,,Ik ben er al 25 jaar mee bezig. De eerste grote productie waarin ik een aandeel had, was een opera van Mozart. Die was een tijdlang te zien in Londen en Hamburg. Kort daarna speelde ik Figaro in een opera en daarmee heb ik zelfs nog in Nederland opgetreden. Heel wat anders dus dan waarmee ik nu kom.’’

Brede kijk

Corry heeft altijd een brede kijk op muziek gehad. Hij speelde op jonge leeftijd in een brassband, maar maakte later de overstap naar een rockgroep. ,,Ik kom uit een hele muzikale familie,’’ vertelt Corry. ,,Mijn hele familie zat in brassbands, geen wonder dus dat ik ook koperinstrumenten leerde bespelen. Maar ik was een grote Meatloaf-fan en toen ik een jaar of zestien was, stortte ik me dan ook vol overgave op dat soort muziek.’’


Omdat hij nauwelijks aan de kost kon komen als muzikant, werd Corry rijksambtenaar. Tot hij in 1992 een talentenjacht op de Ierse televisie won. Dat werd een keerpunt in zijn leven en plotseling werd hij een veelgevraagd zanger. En al snel ontwikkelde hij zich tot een allround entertainer die tevens zijn eigen programma’s produceerde. ,Nu ik ouder word, zoek ik steeds meer diepgang in mijn muziekprogramma’s,’’ bekent Corry. ,,Daarom heb ik in mijn nieuwe show gekozen voor liedjes waarin ik mijn eigen roots kan herkennen en die vertellen over het simpele leven. Zoals Green Grow The Rushes en Caledonia. Dat zijn liedjes die voelen als thuiskomen. Ik kan op dit moment geen betere manier bedenken om me uit te drukken dan door dat soort liedjes. Voor mij zijn die pure emotie.’’


Corry werkt de laatste tijd dan ook graag samen met Phil Coulter, een man die inmiddels halverwege de zeventig is en met The Town I Loved So Well een indrukwekkende ballade schreef over het door geweld verscheurde Londonderry in de jaren zeventig. ,,Van een man als hem kan ik nog veel leren,’’ glimlacht Corry. ,,Daar staat tegenover dat ik tegenwoordig ook les geef aan jonge studenten aan het conservatorium van Belfast. Dat vind ik ook heel inspirerend en dat houdt me scherp voor de toekomst.’’

Twaalf albums

De Ierse muzikant heeft inmiddels twaalf albums op zijn naam staan. De laatste is Here Stands A Man en die laat volgens Corry het beste horen wie hij is en hoe hij in het leven staat. ,,Ik heb die plaat gemaakt op een moment dat ik een paar belangrijke keuzes in mijn leven moest maken. Ik besefte dat je maar een kans krijgt in je leven en dat je niet moet aarzelen om die te pakken. En als je niet gelukkig bent, dan moet je er alles aan doen om het toch te worden. Want het is heel erg als je aan het eind van je leven steeds maar denkt: had ik het maar anders gedaan, had ik die andere weg maar gekozen. Dan word je een bitter mens. En dat wil ik nooit meemaken. Ik ben nu 52 en gelukkiger dan ooit.’’


Peter Corry staat op donderdagavond 29 maart in Theater Sneek. 

Harry de Jong
 


Auteur

harry.de.jong