Scholen pop-uphostels voor At the Watergate

Sneek

RSG Magister Alvinus, RSG Malta, csg Bogerman en De Diken zullen in de week van At the Watergate fungeren als pop-uphostels.

Daartoe hebben de scholengemeenschappen en de organisatie van het muziekfestival vanmiddag een overeenkomst ondertekend in Bogerman in Sneek. In totaal zullen er 2.650 Europese jongeren in de scholen worden gehuisvest, zodat zij deel kunnen nemen aan At the Watergate.

Tijdens At the Watergate verzorgen circa 6.000 muzikale jongeren uit 23 Europese landen een kleine 1.000 optredens op tientallen podia op en aan het water in Sneek en omliggende steden als IJlst, Bolsward en Heeg.

In de festivalweek, van woensdag 9 tot vrijdag 11 mei, worden 1.310 slaapplaatsen ingericht bij csg Bogerman, 750 in De Diken en worden er  590 jongeren gehuisvest in de RSG-locaties Magister Alvinus en Malta. De scholen worden leeggehaald om vervolgens te worden ingericht met stapelbedden, lokkers, extra noodvoorzieningen, stroompunten en extra toiletten en douches.

Tijdens een drie uur durende rondgang hebben de brandweer, politie, Veiligheidsregio Fryslân en de Gemeente Súdwest-Fryslân donderdag 15 maart de schoollocaties gekeurd op onder meer brandveiligheid, EHBO, calamiteitenplan, hygiëne, faciliteiten en sanitaire voorzieningen. Naar verwachting wordt het veiligheidsplan eind maart goedgekeurd en is de vergunning op tijd binnen om met de grote metamorfose te beginnen.

Na de keuring kon vrijdag de transformatie van de scholen officieel worden bekrachtigd door het ondertekenen van een overeenkomst. Directeuren Jan Osinga (csg Bogerman), Peter Zeldenrust (De Diken) en Sixtus Haverkamp (RSG) deden dit onder toeziend oog van festivaldirecteur Lieuwe Toren, artistiek leider Ben van der Knaap en Arran Bakker, logistiek organisator van de hospitality.

De metamorfose is een extra enerverende operatie voor de scholen omdat daags na het opbreken en herinrichten de examens beginnen. ,,We doen het met alle liefde, maar het is een spannende exercitie,” aldus Jan Osinga (csg Bogerman). ,,Maandag 14 mei om 8.10 uur start het reguliere onderwijs en ‘s middags beginnen we met het eerste examen. Daarbij mag niets misgaan.”

Festivaldirecteur Toren: ,,We zijn de scholen zeer dankbaar dat zij hun nek durven uit te steken. Het onderbrengen van 6.000 jongeren in een middelgrote stad als Sneek is een logistieke uitdaging. Het idee achter At the Watergate is om het een laagdrempelig festival te laten zijn voor de ‘mienskip’. En wat staat er nu meer centraal in de gemeenschap dan de scholen?”

De organisatie van At the Watergate heeft Empatec als partner aan zich weten te binden voor de metamorfose. 240 Empatec-medewerkers zullen zich volledig richten op het leeghalen van de klaslokalen en de inrichting van de hostels.

 

 

 

 

 

 

 

 


Auteur

Sjoerd Stiensma (Eind)redacteur Sneeker Nieuwsblad