Toename fairtradeproducten in Balk

Balk

Dankzij twee oud-werknemers van de vorig jaar gesloten de Wereldwinkel in Balk vorig jaar maakt het aanbod van Fairtrade cadeauartikelen in de plaats aan de Luts een spectaculaire groei door.

De twee (oud)vrijwilligers van de Wereldwinkel sloten zich aan bij de werkgroep in Joure die ervoor ijvert dat de gemeente De Fryske Marren de eervolle titel “Fairtrade Gemeente” behaalt. Daartoe moeten zoveel mogelijk winkels, bedrijven, scholen, kerken en restaurants meedoen door fairtrade artikelen te gebruiken of te verkopen.

Voor wat betreft fairtrade levensmiddelen werd het stokje al meer en meer overgenomen door de grote supermarktketens. In Balk hebben die intussen allemaal het fairtrade certificaat ontvangen.

Dat zoveel cadeauwinkels in Balk bereid gevonden zijn hun assortiment uit te breiden met fairtrade producten is echter verrassend nieuws. Zo heeft It Bûterhûs sinds medio februari een grote keuze aan fairtrade cadeau- en woonartikelen. Engelien Bouma vertelde dat zij helemaal achter het concept van eerlijke handel staat. Het sluit goed aan bij de andere activiteiten van It Bûterhûs.

Ook Josha de Vries  van het Geschenkenhuis, dat zich sinds begin 2017 “Hofleverancier” mag noemen, vindt dat fairtrade heel goed bij hen past. Er zijn recent een flink aantal prachtige beelden besteld die, naast het feit dat ze fairtrade zijn, ook een mooie aanvulling vormen op hun unieke collectie woondecoratie.

Tenslotte kiest ook Juwelier Arie de Koning voor fairtrade. Binnenkort biedt de vestiging in Balk de in Mexico en Guatemala handgemaakte zilveren sieraden van het fairtrade gecertificeerde Simbolica aan.

De vrijwilligers krijgen trouwens ook veel positieve reacties over de campagne van andere organisaties. Binnenkort komt daar meer nieuws over.

 

Informatie is te vinden op  www.defryskemarren.nl/publicaties/fairtrade-in-de-fryske-marren_44354/

Bedrijven of organisaties die in aanmerking willen komen voor het fairtrade certificaat kunnen zich daar melden.

 


Auteur

redactie