Varende voorstelling krijgt houvast

Koudum

Het woord ‘Mienskip’ wordt vaak gebruikt als het gaat om culturele evenementen onder de vlag van Leeuwarden- Fryslân 2018. Voor het project ZoutWest lijkt dit meer dan terecht. Het varende muziektheater speelt onder regie van Anne Zijlstra uit Sneek haar voorstellingen voor, door en met inwoners uit de regio.

Het is een beetje een rommelige avond in De Klink in Koudum, als onlangs een divers gezelschap samenkomt. Wat zij gemeen hebben: allen zijn zij op enige manier betrokken bij het project. Artistiek leider Pieter Stellingwerf doet zijn woordje, ondertussen schenkt de gastvrouw koffie of thee in. En zo nu en dan komt er nog eens iemand binnenlopen. ,,Maar ik houd wel van een beetje rommelig”, verklapt Stellingwerf.

Hij spreekt de zaal toe over de vorderingen rondom ZoutWest, het varende muziektheater dat tussen 14 juni en 7 juli elf voorstellingen op elf verschillende locaties in de Zuidwesthoek geeft.

Onder de aanwezigen afgevaardigden van de verschillende commissies die elke speelplaats heeft opgericht. Zij zijn in hun dorp of stad verantwoordelijk voor de logistiek en andere praktische zaken. Sommigen zijn bekend met het verhaal, anderen nog helemaal niet. Het is tevens een kennismaking met de hoofdrolspelers, afkomstig van Teatergroep Sult.

Stil wordt het als Alie Ludema een nummer uit de voorstelling begint te zingen. Zij wordt muzikaal begeleid door Kees van der Meer, die de muziek voor het verhaal verzorgt.

Even later is het de beurt aan de acteurs om door middel van een korte scene alvast een indruk te geven van het stuk. Het gelach vanuit de zaal verraadt de geestige ondertoon van de voorstelling.

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.


Auteur

redactie