Aggemabokaal voor vrijwilligers FSM

Sneek

De Aggemabokaal van carnavalsvereniging de Oeletoeters is vanmorgen uitgereikt aan de vrijwilligers van het Fries Scheepvaart Museum.

Dat gebeurde op het Waltaplein als onderdeel van de start van het carnaval in Sneek.  Het FSM kan al 80 jaar lang bogen op een groot aantal vrijwilligers. 121 volgens de Oeletoeters die daarin meteen hun carnavalsgetal 11 in herkennen want 11x11. De vrijwilligers van het FSM ontvangen gasten in die Waterpoort. Zij vertellen daar de verhalen over de geschiedenis van de stad en van de poortwachters die in de poort hebben gewoond.

 

Van de 121 vrijwilligers zijn er ongeveer 15 die graag schoolkinderen begeleiden. Per jaar zijn dat 3.000 tot 4.000 kinderen. Deze vrijwilligers gaan ook graag verkleed als een ander persoon. Er zijn ook vrijwilligers bij deze organisatie, die liever wat op de achtergrond werken. Zij lezen bijvoorbeeld oude kranten en snorren daar interessante dingen in op. Een andere vrijwilliger is al ver over de 80 en is al langer dan 30 jaar de vaste koper-poetser.

 

Er is een groepje vrijwilligers, die het liefst buiten is. Zij onderhouden de tuinen. En die zijn best groot. Het vrijwilligerswerk is zo geliefd, dat er nooit gevraagd hoeft te worden om nieuwe mensen. Voor sommige taken zijn zelfs wachtlijsten. Zo graag willen mensen hier werken. Dankzij de vrijwilligers kan de instelling 7 dagen per week open zijn.  De vrijwilligers helpen het personeel bij het bewaken van het fort. Er zijn ook vrijwilligers die koffie en thee schenken. Want gastvrijheid staat voorop bij deze instelling.


Auteur

redactie