Tijdelijk wit door sneeuwbuien vanavond

Sneek

Na een lokaal spekgladde ochtend trekken vandaag enkele winterse buien over het land en daarbij is kans op onweer, hagel en natte sneeuw. De meeste buien vallen vanavond en dan kan de sneeuw plaatselijk even blijven liggen. Daardoor kan het glad zijn. Hogere gebieden zoals de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug maken de grootste kans op een tijdelijk wit landschap. Het licht winterse weer houdt in het weekend aan, maar is van korte duur. Vanaf dinsdag wordt het opnieuw zeer zacht. Woensdag is er zelfs kans op recordwarmte met maxima van 14 graden in het zuiden,

Vannacht trokken al enkele buien over het land en daardoor was het vanochtend vroeg in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel plaatselijk spekglad door bevriezing van natte wegdelen. Vanochtend en vanmiddag hebben we nog met enkele winterse buien te maken en daarbij kan hagel voorkomen. Een groot deel van de tijd is het gewoon droog en dan zijn er zonnige perioden. De maxima komen uit op 4 graden in het noordoosten tot 6 in het zuiden. Dit zijn normale temperaturen voor midden januari. Voor het gevoel is het wel koud door een matige tot vrij krachtige westenwind. Langs de westkust is de wind mogelijk krachtig, 6 Beaufort. Door de stevige bries ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt.
Vanavond trekken meer buien over het land. Lokaal krijgen we een winterse verrassing en is het tijdelijk wit door sneeuwval. Ook kan bij buien hagel en onweer voorkomen. Vooral de Veluwe, het Montferland, de Sallandse Heuvelrug en de Limburgse heuvels maken kans op een tijdelijk wit landschap. Bij een intensievere sneeuwbui kunnen ook in lagere gebieden auto’s en grasvelden even wit kleuren. Van echte sneeuwpret is geen sprake. Het kwik ligt een graadje boven nul en de sneeuw smelt dan ook langzaam weg.
Aan het begin van de nacht trekken de meeste buien naar Duitsland weg en is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het koelt af naar -1 tot +2 graden en lokaal kan het glad zijn door bevriezing.
Morgenochtend neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. In de loop van de ochtend trekt een neerslaggebied over de zuidelijke provincies. Daarbij valt voornamelijk regen maar tijdens intensieve neerslag is kans op natte sneeuw. De sneeuwkans is het grootst in de Limburgse heuvels en daar kan het dan ook wit worden. De neerslag trekt in de loop van de dag naar het zuidoosten weg. De maxima komen uit op 3 graden in het noordoosten tot 5 in het westen. In het zuiden en zuidoosten daalt de temperatuur door regen en natte sneeuw naar 1 à 2 graden.
Zondag breidt een neerslaggebied zich langzaam over ons land uit en dan kan een paar uur lang regen en (natte) sneeuw vallen. Het kan regionaal wit worden. De kans dat een sneeuwdek van een paar centimeter ontstaat is ongeveer 20%. Overdag ligt het kwik rond 3 graden en tijdens sneeuwval daalt de temperatuur naar 1-2 graden. Een matige wind maakt het voor het gevoel behoorlijk koud. Geleidelijk dringt zachte lucht ons land binnen en daarmee verdwijnt het licht winterse weer.
Na het weekend zoekt de wind de zuidwesthoek en lijkt het bijzonder zacht te worden. Woensdag kan het in het zuiden 14 graden worden en dat zou goed zijn voor een warmterecord. Het vorige record voor 24 januari staat op naam van Maastricht en werd gemeten in 1937. Het werd toen 13,4 graden. Wel is de kans groot dat het bewolkt blijft en kan lichte regen of motregen vallen. Bovendien staat er veel wind en ondanks de lenteachtige temperaturen is dan ook geen sprake van een kortstondige januari-lente

Auteur

redactie