Waarschuwing voor zeer zware windstoten

Sneek

Morgen trekt de tweede storm van het jaar over ons land met aan zee en op het IJsselmeer zeer zware windstoten van 100-125 km/uur. Landinwaarts in de kustprovincies is kans op windstoten van 90-110 km/uur en in het binnenland worden zware windstoten van 80-100 km/uur verwacht. Tijdens buien kunnen de windstoten nog iets zwaarder uitpakken. Voor de storm uit valt komende nacht en morgen aan het begin van de ochtend in het oosten en noordoosten (natte) sneeuw. Lokaal kleurt het even wit.

Stormkracht (9 Bft.) zal volgens de verwachting op meerdere weerstations aan de westkust worden gemeten. Als gemiddeld over een geheel uur op een van de KNMI-stations windkracht 10 wordt gemeten is officieel sprake van zware storm. De kans daarop is 30 procent. De piek van de westerstorm valt in de tweede helft van donderdagochtend langs de westkust en in het begin van de middag aan de noordkust. In de loop van de middag neemt de wind weer in kracht af.
De (zeer) zware windstoten kunnen in het hele land schade veroorzaken aan gebouwen en bomen kunnen omwaaien. Het is dan ook onverstandig om de auto onder een boom te parkeren. Wie losse spullen in de tuin of op het balkon heeft staan doet er goed aan die weg te halen of vast te zetten.
Hoewel de zwaarste windstoten aan zee worden verwacht kan in het binnenland ook veel schade en hinder ontstaan door de zware windstoten. Het verschil tussen de gemiddelde windsnelheid en de windstoten is hier groter dan aan de kust. Juist de uitschieters van de wind richten vaak veel schade aan. Overlast op het spoor door omgewaaide bomen en takken ligt voor de hand. Daarnaast zullen ook het wegverkeer en vliegverkeer flinke hinder ondervinden.
De meteorologen van Weeronline waarschuwen om donderdagochtend in de kustgebieden en in de gebieden rondom het IJsselmeer niet met aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan. Vooral pal aan zee en op windgevoelige plekken zoals de dijk Enkhuizen-Lelystad (Houtribdijk) kan het erg gevaarlijk worden.
Op wegen die van noord naar zuid lopen, zoals de A2, A27, A9 en A7 (Noord-Holland) zijn de windstoten hinderlijker dan op wegen die van west naar oost lopen (zoals de A12 en A15). Dit komt doordat het een westerstorm wordt, waarbij de wind op wegen die van noord naar zuid lopen dan vanuit de zijkant op de auto’s en vrachtwagens inbeukt.
Voorafgaand aan de storm van donderdagochtend breidt vannacht een intensief neerslaggebied uit over het land. In het zuiden en westen valt regen, maar in het oosten en noordoosten is kans op sneeuw. Een koude zuiden- tot zuidoostenwind veroorzaakt in de provincies Gelderland, Flevoland Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen temperaturen van circa 1 graad. Tijdens intensieve natte sneeuwval kleurt het hier en daar even wit. Vooral hoger gelegen gebieden zoals de Veluwe en de Sallandse heuvelrug maken kans op een tijdelijk sneeuwdek. Dat geldt ook voor lagergelegen plaatsen in Groningen en Drenthe.
Uiteindelijk breidt zachte lucht vanuit het zuidwesten uit over het land en zal de neerslag ook in de noordoostelijke landsdelen weer overgaan in regen. Vervolgens wordt het grotendeels droog en begint het te stormen. Er trekt nog wel een enkele bui over het land, waarbij dus extra zware windstoten kunnen optreden.

Auteur

redactie