Ouderwets koken zonder spruitjeslucht

Sneek

Nederlandse 80-plussers belanden steeds vaker in een isolement. In een poging deze negatieve trend te doorbreken, gaan ouderen en jongeren op woensdag 13 september samen met elkaar koken en eten. Dat gebeurt tussen 10.00 en 14.00 uur in 15 kookstudio’s verspreid over Nederland. In Sneek doet Kookstudio Lokaal 55 aan de Oude Oppenhuizerweg mee.

Organiserende Stichting Tante Rozemarijn wil ouderen en jongeren tijdens deze ‘Tante Rozemarijndag’ met elkaar in aanraking brengen op een positieve, constructieve manier. Voorzitter Pim Haaksman: “Veel 80-plussers zouden graag meer met jongeren omgaan en omgekeerd. Samen koken en eten helpt nader tot elkaar te komen en geeft ouderen het gevoel dat ze nog meetellen.” Tijdens Tante Rozemarijndag gaan ‘jongeren’ (18-65) koken met 80-plussers in een professionele keukenstudio, begeleid door een professionele chef-kok. Iedere jongere moet minimaal één senior meenemen. Dat kan een familielid, vriend of kennis zijn, maar mag ook een nog onbekende ouder zijn. ,,Op die manier ontstaan vaak de meest verrassende, waardevolle ontmoetingen. Samen genieten staat centraal tijdens dit landelijke evenement”, aldus Haaksman. De aanwezigen koken samen een ouderwets Hollands getint driegangenmenu van hoge kwaliteit. Ouderen die niet meer actief kunnen helpen, mogen langs de lijn meedenken en -proeven. Na het kokkerellen volgt een gezamenlijk diner. Speciaal voor de gelegenheid zijn enkele op grootmoeders tijd geïnspireerde gerechten samengesteld. Haaksman: ,,Denk aan smaken en geuren uit oma’s keuken in een modern jasje. Zonder spruitjeslucht dus. De geur van stoofvlees, de smaak van Hollandse sla en wentelteefjes met kaneel en verse appelcompote uit de tuin van tante Sjaan.”  

Auteur

redactie