,,Schilderen is als goede vriend”

Sneek

Schilder Jan Adamse timmert in Sneek al 14 jaar aan de kunstzinnige weg. Op geheel eigen wijze daagt hij cursisten uit optimaal gebruik te maken van hun passies en talenten.

De deur van het atelier aan de Bothniakade staat gastvrij open. Eén van de cursisten sjouwt een schildersdoek naar binnen en overhandigt haar leermeester een plastic zakje met inhoud. ,,Wat lekkers voor bij de koffie, Jan.” ,,Oh lekker”, antwoordt deze, ,,dan zal ik gauw een bakkie zetten.” Een tomeloze energie heeft schilder Jan Adamse. Hij adviseert, hij manoeuvreert en hij observeert. Maar vooral laat hij zijn cursisten hun gang gaan, want ze voelen zelf het beste wat er in hun leeft en wat op het doek tot uiting mag komen. Jan weet dat als geen ander, hij schildert al zijn hele leven. ,,Het is een innerlijke drive. Ik heb een gedegen opleiding, maar ik schilder graag op mijn eigen manier, en dat gaat van landschappen tot portretten. Als ik in opdracht werk dan voel ik me toch gebonden. Ik houd nou eenmaal erg van mijn vrije werk, dat ik graag op grote doeken grof en expressief maak. Vaak werk ik laag over laag, bijvoorbeeld met gips, waardoor je bijna een schilderij in 3D krijgt.” Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.

Auteur

redactie