Streekboermarkt met eerste snoekbaars

Sneek

De eerste snoekbaarzen zijn inmiddels gevangen. En dat laat Freek Visserman in samenwerking met de Streekboer graag aan het publiek zien. Vrijdag tussen 16.00 en 17.30 uur zal hij bij de Welkoop in Sneek tijdens de Streekboermarkt een demonstratie geven.

Vanaf deze week is het visseizoen voor beroepsvisser Freerk Visserman eindelijk van start gegaan. Freerk Visserman is de laatste beroepsvisser van Heeg, van oudsher het palingdorp bij uitstek. In 2009 nam hij het vissersbedrijf van zijn vader over. Eerder reisde hij de wereld rond. Juist het reizen bracht hem er toe visser te worden. De vrijheid en het leven buiten bevielen hem. En zoals hij het zelf zegt. ‘Als je visser bent, weet je zeker dat je altijd buiten bent.’

Het werk als beroepsvisser is een echte seizoensbaan. Tijdens de winter wordt er vanwege de koude temperatuur van het water niks gevangen en daarom ook niet gevist. De winter hebben we inmiddels achter gelaten en de eerste paling is alweer gevangen. Maar voor de snoekbaars was het nog even wachten. Tot de laatste zaterdag van de maand mei hanteert de overheid een gesloten seizoen voor de vangst op snoek en snoekbaars. Tijdens deze periode krijgen de vissen de tijd om zich goed te kunnen voortplanten. Alle vissen die wel gevangen worden in deze periode moeten worden teruggezet.

Tijdens de streekboermarkt vertelt hij over zijn duurzame manier van vissen en zal hij speciaal snoekbaarskibbeling laten proeven. ,,Ik maak speciale kibbeling van de baars die wel te vergelijken is met wat mensen gewend zijn. Alleen dit is beter! Niet gefrituurd en gewoon in de koekenpan bereiden. Anders is het zo zonde van de vissmaak.”


Auteur

redactie