,,Je moet het goed met jezelf kunnen vinden”

Sneek

Frits Stakelbeek bevoer tien jaar lang de wereldzeeën. Er volgde een baan aan de wal en uiteindelijk een studie psychologie. Vanuit de bijzondere betrokkenheid met de maritieme sector omschrijft hij zichzelf als maritiem psycholoog.

Frits Stakelbeek (75) kan putten uit een enorm reservoir aan verhalen. Hij oogt fit en olijk, en vertelt met een flinke dosis humor over zijn ervaringen op zee en daarbuiten. ,,Als 16-jarige wilde ik graag wat van de wereld zien. Ik groeide op in het westen van het land en ging in Amsterdam naar de zeevaartschool. Daar volgde ik een tweejarige opleiding als leerling stuurman. Mijn eerste verre reis was in 1960 naar het Russische Moermansk. Ik vond het heel spannend om te gaan! Alles was nieuw voor mij. Ik weet nog goed dat we de baai invoeren en er ineens een Russische onderzeeër naast ons opdook. Eenmaal aan wal werden we als westerlingen volgestopt met communistische lectuur. De controle was streng, je toegangspasje werd in tweeën geknipt, en als je jouw helft kwijt was, dan was je niet jarig. Een collega van me kneep hem flink toen hem dit overkwam. Er werd gedreigd met een strafkamp in Siberië, maar gelukkig liep dat wel los.” Stakelbeek werd vanaf het begin gegrepen door het zeevirus. Hij volgde diverse opleidingen, zodat hij uiteindelijk 1e stuurman werd. Iedere opleiding werd vooraf gegaan door twee jaar op zee varen. ,,Gemiddeld waren we toen met zo’n 50 - veelal Hollandse bemanningsleden – aan boord”, herinnert hij zich. Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.

Auteur

redactie