Ruth en anderen in Theater

Sneek

  De komende week te zien en te beluisteren in Theater Sneek: De Dutch Don’t Dance Division, Mike Boddé, South African Road Trip, Ruth Jacott en klavecinist Bob van Asperen en trio Wiebe Kaspers.

De Dutch Don’t Dance Division komt vanavond naar Sneek met Ballet Blue(s)Iedereen kent het wel, een melancholiek gevoel, je voelt je zielig en verlaten, we hebben ‘de Blues’. Blues vond zijn oorsprong in de muziek die de slaven in het zuiden van de VS maakten. Met onder andere ‘blues’ als inspiratie, maakten Stuart en Sprong de voorstelling Ballet Blue(s). Na Dancing Lane en Ballet Blanc is dit de derde tournee van De Dutch Junior Dance Division (DeDJDD). DeDJDD brengt zowel klassiek ballet als moderne dans van uitmuntende kwaliteit, met hier en daar een knipoog. Hiermee zit de voorstelling vol met verrassingen en is het uitermate geschikt voor een breed publiek. Het eerste deel van de voorstelling is een reprise van de choreografie van Thom Stuart, genaamd ‘Blauw Bloed’, dat in 2002 in première ging. Hierin krijgt de Haagsche adellijke familie van Wassenaer hoog bezoek. Langzaam pellen de dansers hun barokke kostuums af en verandert de strakke barokdans in sensuele dans van de 21ste eeuw. “Blauw Bloed is een lust voor het oog en oor. Humor en een vleugje magie laten je drie kwartier niet los” (Rotterdams Dagblad, 2002). Na de pauze neemt DeDJDD u mee naar alle mogelijke blauwe kleurschakeringen. Alleen al de muziek van o.a. Nina Simone, Tchaikovsky, Michael Bublé, Vivaldi, Michael Jackson en Hollandse blues van Cuby and the Blizzards, laat zien dat het niet een gewone avond gaat worden. Mike Boddé is in zijn dromen heel vaak de schlemiel, zoals hij donderdag 20 april uit gaat leggen in De geurige man. In zijn nieuwe boek Zupheul, Febbo, en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan schrijft hij over de meest bizarre dromen die hij heeft gehad. ,,De ene keer ben ik als piloot gedwongen zeer laag over een stad te vliegen, de volgende nacht ben ik getuige van een aanval van enorme ruimteschepen”, vertelt Boddé. Maar net zo makkelijk ontmoet Mike in zijn dromen Mick Jagger, Simon & Garfunkel of Crosby, Stills, Nash & Young.   Altijd al een rondreis door Zuid-Afrika willen maken? Grijp dan nu deze kans! Het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir, uit de townships van Kaapstad, neemt iedereen vrijdag mee naar het échte Zuid-Afrika. Samen met live muzikanten en hemelse zangeressen bezorgen ze je een brede glimlach, een brok in de keel én kippenvel. Feestelijke uitbundigheid afgewisseld met intieme songs. En Jitsvinger, award-winnende rapper, hiphopkunstenaar en ‘het Zuid-Afrikaanse broertje van Ali-B’, rijdt mee op deze Road Trip. Door de fantastische muziek met live band, prachtige verhalen en een adembenemend videodecor waan je je een avond op de Westkaap.   Ruth Jacott is terug, en hoe! De theaterdiva kan niet wachten om, samen met haar live-band, Sneek zaterdag te trakteren op haar nieuwe theatershow. Met mooie, ontroerende en opzwepende liedjes, swingende moves en openhartige verhalen, krijgt u een gevarieerde muzikale avond én een kijkje in zowel haar professionele- als haar privéleven. Een energieke mix van Ruth’s Nederlandstalige hits, ontroerende ballads, uptempo nummers én liedjes die ze altijd al eens had willen zingen. Soms precies zoals u ze kent, soms in een verrassend arrangement en misschien soms ook wel met een wat serieuzere ondertoon. Ruth is stoer en sterk, supervrouwelijk en glamoureus. Ze bruist meer dan ooit, van de energie. Een bijzondere voorstelling met onverwachte wendingen, want daar houdt Ruth van. Fryske Fynsten met klavecinist Bob van Asperen en trio Wiebe Kaspers maakt deel uit van de reeks Topzondag met Koffiegeur! Tijdens dit concert zondag vanaf 11.30 uur wordt de nieuwe cd van klavecinist Bob van Asperen gepresenteerd met werken van de Fryske componist Rynoldus Popma van Oevering. Wiebe Kaspers bewerkte een van deze suites voor jazztrio en klavecimbel. Deze eigentijdse uitvoering van Rynoldus Popma van Oevering zal ten gehore worden gebracht in samenwerking met klavecinist Peter van der Zwaag. Oude Muziek meets jazz!        

Auteur

redactie