Talenten en toppers trekken veel publiek

Sneek

De jaarlijkse ontmoeting tussen muziektalent uit de regio en gelauwerde artiesten bij het festival VERS! in Sneek stond gisteren weer garant voor een swingende mix. Meer dan dertig beginnende en ervaren bands, orkesten en gelegenheidscombinaties lieten het publiek geen moment stil staan in Kunstencentrum Atrium, Poppodium Bolwerk en de Noorderkerk. De vijfde editie van het festival, een productie van Cultuur Kwartier Sneek, trok over de duizend bezoekers.

Met een vracht aan frisse bandjes maakte het festival haar naam als podium voor talent opnieuw waar. De jongeren bleken niet alleen enorm energiek, maar ook uiterst vaardig en veelzijdig. Pop, rock, funk, soul, jazz; vele genres passeerden de revue. Naast onder meer Feral Tides, Saksenbende, de Bokito Brass Band, de bigband van het Prins Claus Conservatorium onder leiding van Kurt Weiss, de dames van Mr. Right en Ananazz waren er tien bands met leerlingen van Kunstencentrum Atrium van de partij. De energie spatte er eveneens vanaf bij de 'best of'-selectie die Kunstbende Friesland had meegenomen naar Sneek. Op de zes VERS!-podia stonden ook namen van formaat, zoals New Cool Collective, Broken Brass Ensemble, de Amerikaanse jazz-zangeres Marjorie Barnes en het technocabaretduo Matroesjka. Een aantal van hen vormde naast hun eigen optreden een spectaculaire combinatie met het aanwezige talent. Zo voegde Benjamin Herman, saxofonist en bandleider van New Cool Collective, zich bij de Bogerman Bigband en het Bogerman Kamerorkest, zong Barnes met Friese jongeren onder begeleiding van Bigband Cue en speelde percussionist Jos de Haas mee met Ananazz. Het bandje Ritmesexy trapte om 19.00 uur af in het kunstencentrum. VERS! werd om 19.10 uur officieel geopend door cultuurwethouder Mirjam Bakker van de gemeente Súdwest-Fryslân. In de Noorderkerkzaal van Theater Sneek toverde ze uit een sousafoon enkele fraaie noten. Broken Brass Ensemble nam het daarop van Bakker over met de voorstelling Birds & Brass, een ode aan het Friese natuurlandschap waarbij de grutto een centrale rol speelt. De swingende formatie had 's middags in de Noorderkerkzaal een speciale Bird & Brass-workshop gegeven aan ruim zeventig blazers. Met elkaar trakteerden ze de bezoekers bij de opening op een onvergetelijke muzikale ervaring, waarbij het publiek zittend op de grond werd omringd door een grote groep bespelers van dwarsfluiten, hoorns, trompetten en andere blaasinstrumenten. De VERS!-masterclasses van Benjamin Herman en Marjorie Barnes trokken 's middags ook veel belangstellenden. Vorig jaar gold hetzelfde voor de masterclass van meestertrompetist Eric Vloeimans. ,,Daarom willen we combinatie van de festivaloptredens, masterclasses en workshops graag voortzetten", aldus programmeur Kees Romers. ,,Honderden kinderen en jongeren uit Súdwest-Fryslân hebben dit jaar weer 's middags en 's avonds geleerd, opgetreden en lol gemaakt. Het was daarbij zeer inspirerend hoe de jeugdkorpsen uit de regio met VERS! hebben samengewerkt om de openingsact Birds & Brass te doen slagen. De combinatie van talent en toppers staat verder als een huis. VERS! bevestigt voor mij dan ook elk jaar weer de waarde van degelijk instrumentaal muziekonderwijs."    

Auteur

redactie