Schrijver Appie Baantjer geëerd met grote modelbaan

Sneek

Voor elk geschreven boek beloonde schrijver Appie Baantjer zich met een trein. Z'n tuin was één grote modelbaan. Regelmatig bezocht hij het modelspoormuseum in Sneek. Na zijn dood ging z'n treinencollectie naar Sneek. Daar is nu een grote modelbaan gebouwd met zijn modellen. Op de baan is op grootse wijze een echte Appie Baantjer misdaad in het klein nagebouwd. De opening werd verricht door Peter Tuinman als inspecteur De Cock.

Appie Baantjer is bekend van de Nederlandse politieserie Baantjer, met een hoofdrol voor inspecteur de Cock. Van deze boeken zijn er ruim 7 miljoen verkocht. De televisieserie “Baantjer” was gebaseerd op figuren uit zijn boeken. Gedurende 12 seizoenen is de serie in Nederland uitgezonden. In 1997 won de serie de Gouden Televizier-Ring. Naast schrijver was Baantjer ook bekend vanwege zijn liefde voor LGB-tuintreinen. Hij was een regelmatige bezoeker van het modelspoormuseum. In 2010 is Baantjer overleden. Zijn grote collectie rails, treinen en attributen heeft hij nagelaten aan ons museum. Door de vrijwilligers is ruim twee jaar gebouwd aan een bijzondere bergbaan. Daarbij is gebruik gemaakt van een groot aantal items uit de nalatenschap van Baantjer. Omdat Baantjer vond dat treinen er zijn om mee te spelen, is de baan voorzien van veel knoppen. Zo kunnen bezoekers de treinen zelf laten rijden. In een aparte tentoonstelling staan de meeste bijzondere stukken uit zijn nalatenschap tentoongesteld. Het modelspoormuseum is gevestigd in het monumentale pand van station Sneek Centraal aan de dr. Boumaweg 17b in Sneek. Prima bereikbaar per auto, bus en trein van Arriva. Kijk voor actuele informatie op www.treinenmuseum.nlwaar ook de laatste nieuwtjes staan. Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend.

Auteur

redactie