‘Plastic Soep’ op Fluessen

Sneek

Basisschool De Fluessen uit Oudega heeft gisteren een prijs gewonnen via de Facebookactie van ‘Dopper’, bekend van de gekleurde waterdrinkflessen in samenwerking met de Plastic Soup Foundation.

Leerkrachten konden kans maken op gastlessen over het thema ‘Plastic soep’ voor de groepen 1 tot en met 8 op hun eigen school. En De Fluessen heeft dit dankzij onderwijzeres Annelies Brouwer gewonnen. De Fluessen had de primeur om als één van de eerste scholen van Nederland te mogen luisteren, kijken, discussiëren over dit belangrijke onderwerp. Van plastic worden hele handige en mooie producten gemaakt; van rietjes in de limonade tot lego en barbies. Maar als we eenmaal klaar zijn met die producten, begint de ellende. Want plastic vergaat niet; het valt uiteen in piepkleine deeltjes. En veel van ons plastic afval belandt in zee,  jaarlijks zo’n acht miljoen ton. Daar komt het ongewild op het menu van zeedieren als vissen, schildpadden en zeevogels want zij zien de plastic deeltjes aan voor voedsel. De leerlingen hebben er voor gezorgd dat Oudega en Elahuizen plastic-vrij is gemaakt door plastic tasjes in te zamelen. Door alle tasjes aan elkaar te knopen werd er een lange slinger gemaakt. Het is een actueel thema wat perfect aansluit bij een van de 7 Pijlers (Maatschappelijk betrokken zijn) waar de basisschool De Fluessen mee werkt. Zo wordt elk jaar in het dorp een himmeldei georganiseerd. Het hele dorp wordt schoongemaakt. Zo leren de kinderen hoe ze hun eigen omgeving schoon kunnen houden.

Auteur

redactie