Vier Jaargetijden in Theater

Sneek

In Theater Sneek de komende dagen NNO, Isabella Beernaert, Pier 21 Feteranen, Paul de Leeuw & Miguel Wiels band en Gare Du Nord: Stronger!   

NNO komt dinsdag 16 februari 20.15 uur met de uitvoering van de vier jaargetijden naar de Westersingel. Drie eeuwen geleden – in de tijd dat het concertpubliek nog pruiken en hoepelrokken droeg – werd de prachtigste muziek gecomponeerd. Het was het tijdperk van de barok. Een absoluut hoogtepunt uit de barok is natuurlijk: De Vier Jaargetijden van Vivaldi. Dit is een van de eerste programmawerken uit de muziekgeschiedenis: de componist licht met woorden – in dit geval titels en gedichten – toe waar de muziek naar verwijst. Allerlei geluiden en stemmingen die bij de seizoenen horen, komen in deze reeks van vier concerten voorbij: zoemende bijtjes, koekoek, kabbelende beekjes, storm, ijzige noordenwind en nog veel meer. Voorafgaand aan de voorstelling vindt om 19.15 uur er een gratis inleiding plaats, reserveer hiervoor wel kaarten aan de kassa. Modern choreograaf Isabelle Beernaert is niet bang om emoties te tonen en zich aan het publiek te laten zien in alle openheid, met de passie en hartstocht die daarbij komt kijken. Dat is de kracht van haar ontroerende en aangrijpende choreografieën in de nieuwe theaterproductie ‘Under My Skin’ die vanavond vanaf 20.15 uur is te zien in Sneek. Under My Skin gaat over iets ‘hogers’ – iets dat ons hele wezen in de ban houdt – een roep die we moeten volgen, omdat dit aanwakkert wat altijd al in ons aanwezig was. Geniet van de verscheidenheid van muziek waaronder de hoge klanken van Yann Tiersen, Franse Chansons, Miles Davis en etnische klanken.   Donderdag 20.15 uur de toneelvoorsteling Pier 21 Feteranen met Freark Smink en Joop Wittermans. Twa âlde feteranen ha altyd fochten foar de frijheid fan Fryslân. Tsjin wat of wa’t dy ek mar bedrige. En as it moat dogge sy dat sa wer! De ien wol noch altyd net foar de oar ûnderdwaan. Mei unifoarmen fol medaljes binne sy betinking nei betinking presint. Hoe lang noch? De twa Fryske aktearkanonnen Freark Smink en Joop Wittermans spylje de beide feteranen yn dizze foarstelling dêr’t hilariteit en brekberheid, en herkenberheid en oerdriuwing elkoar ôfwikselje. Bouke Oldenhof skreau de tekst, Jos Thie naam de regy op him.   Met het zevenkoppig orkest onder leiding van Miguel Wiels laat Paul de Leeuw vrijdagavond 20.15 uur zijn lekkerste, dierbaarste en bekendste nummers horen, die voor een groot gedeelte worden bepaald door het publiek. Een dierbare herinnering, onvergetelijk wijsje of emotioneel eerbetoon. Roepen en zingen maar! En natuurlijk wordt er tussen de nummers door gepraat, geïmiteerd en worden er vragen beantwoord vanuit de zaal! Improviseren maar!   Al vijftien jaar bevindt de Nederlandse band Gare du Nord zich op muzikale gronden. Met heel wat gouden- en platina platen op zak hebben zij al vele clubtours en theatertours mogen doen. Ter ere van het vijftienjarig bestaan zal Gare du Nord dit seizoen met de volledig nieuwe Stronger! 15th Anniversary Theatertour langs de Nederlandse theaters reizen. Maar er valt meer te beleven tijdens de komende theatertour: voor het eerst fascinerende beelden te zien van onder meer Lavinia Meijer, Keith Haring en van de onlangs overleden David Bowie. En, vanwege het vijftien jarig jubileum, zal Pablo’s Blues sinds tien jaar weer live gespeeld worden en ditmaal voor het eerst met de originele filmbeelden erbij. Aansluitend aan de show die zaterdag om 20.15 uur begint is er een speciale meet & greet met Dorona Alberti en haar mannen waarbij de cd en lp Stronger! in een speciale gesigneerde editie te verkrijgen is. Op de foto Gare du Nord. Foto: Wim Roelsma

Auteur

redactie