TenTemPiés en Metalbattle in Bolwerk

Sneek

 TenTemPiés komt vrijdag optreden in Het Bolwerk. De Sneker poptempel fungeert zaterdag als strijdtoneel van de eerste voorronde van de landelijke Metalbattle

De Amsterdamse band TenTemPiés met het Chileense bloed in de aderen zet je vrijdagavond vanaf 21.00 uur tegelijk aan het denken en aan het dansen. En niet zo’n beetje ook. Zanger Maurino Alarcón Seguel is een ‘rebelucionario’. De barricaden op, maar wel met dansschoenen aan. In de muziek van TenTemPiés zit zoveel. Politiek, maar niet te zwaar, passie en heel veel lol. Luister eens naar de single Quiero Saltar. Zelfs met een beetje ‘vakantie Spaans’ kom je er wel wijs uit. Opgesierd met catchy handgeklap dat doet denken aan de Gipsy Kings zingt Maurino dat hij ‘zingt om te bevrijden.’ Het is een nummer dat de punch heeft om een cross-over naar een breder publiek te maken zoals de ‘Mestizo’ (‘mix’) muziek van Mano Chao. Ze noemen het weleens ‘Damsko Mestizo’, slang voor ‘Amsterdamse mix’ (ska, cumbia, rock, reggae en punk). Want dat ze uit Mokum komen, willen ze weten. TenTemPiés begeeft zich in meer dan een opzicht in twee werelden. Maurino is geboren in Nederland in een Chileense familie in ballingschap. Zijn ouders ontvluchten hun vaderland na het verdrijven van president Allende na de staatsgreep van 11 september 1973. Samen met Jouke Schwarz – half Schots, half Nederlands – richt hij de band op. Jouke is juist opgegroeid in Chili waar zijn vader als sterrenkundige werkt. Hij is pas zes jaar in Nederland. De ‘culture clash’ in de band is voelbaar. Twee werelden geven de artistieke wrijvingskracht van dansen op een vulkaan. Het resultaat: muziek voor de bovenkamer én het onderstel. Op de Friese voorronde van de landelijke Metalbattle, zaterdagavond vanaf 19.30 uur, zullen de bands Timber, Tsjuster, 13Steps en Anquest de strijd aangaan voor een plaatsje in de halve finale van de Metalbattle in Hoogeveen. De winnaar van de halve finale mag tevens in 2017 de voorronde van Friesland afsluiten en wint bovendien nog een plekje op de tweede editie van de Sneker Metal Meeting. Tijdens het juryberaad speelt de destructieve hardcoreband Heartgrown! Deze energieke band heeft niet alleen vorig jaar de halve finale gewonnen maar ook nog de publieksprijs van de KpvF. Juryleden zijn Tamme Oosterhof, van Bigbadwolf Records en Metalization Netherlands, W.D. Glashouwer, van Manu Armata en Double Impact Productions en Lennart Wardekker, van Stonehawk en Sneker Metal Meeting. De presentatie is in  handen van Bolwerks eigen huishost Ridzert Souverein. Op de foto TenTemPiés  

Auteur

redactie