Maritiem studenten ontwerpen nieuw concept e-vaartuig

Sneek

 Studenten jacht- en scheepsbouw Maritieme Techniek Sneek van de Friese Poort hebben een nieuwe concept voor een elektrische boot bedacht geschikt voor gebruik in ondiep water, zowel recreatief als bedrijfsmatig.

‘Bedenk een duurzaam alternatief voor de traditionele fluisterboot. Een fluisterboot is namelijk meer dan een roeiboot met 2 banken’, was de oorspronkelijke praktijkopdracht aan Centrum Duurzaam volgens Oege Hiddema van Stichting Wetterwalden Bûtenfjild. In 2017 wil Stichting Wetterwâlden Bûtenfjild het nieuwe concept inzetten op de nieuwe elektrische vaarroute dat nieuwe doelgroepen trekt, ook buiten het hoogseizoen. Op Boot Holland laten de studenten een 3D-model zien om te peilen of er interesse is voor het innovatieve concept. ,,De rechthoekige basisvorm biedt nieuwe mogelijkheden voor recreatief gebruik", stelt student Kevin Lageveen. Door functioneel comfort, zoals draaistoelen, ligbanken, een koelvoorziening, ruimte voor een picknicktafel of speelruimte en inklapbare bescherming tegen zon en regen is dit type vaartuig ook geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Het maakt de boot bovendien inzetbaar voor de groeiende groep oudere recreanten die buiten het hoogseizoen het water op wil. De rechte vormen en de breedte van de boot zorgen voor een grote stabiliteit. Dit is een eigenschap die het comfort, de bestuurbaarheid en de gebruiksmogelijkheden van dit vaartuig onderscheidt van een traditionele fluisterboot die vaak smal en wankel is. ,,We hebben gekozen voor aandrijving met een as-loze schroef. Deze aandrijving voorkomt onnodig energieverlies door waterplanten, takken of andere vaste materialen in laagwatergebieden", zo licht student Hjalmar Zwaga toe. Het nieuw ontwikkelde vaartuig is bedoeld om het ‘gat’ te vullen tussen de eenvoudige en goedkoop inzetbare fluisterboot en de luxere, dus duurdere elektrische sloepen. Door de rechthoekige basisvorm is de ‘Wetterwâlden klasse’ daarnaast geschikt gemaakt voor inbouw van een telescopisch hefplatform. Dit maakt het mogelijk om machines en materiaal voor landschapsbeheer te laden. Maar hetzelfde platform is ook geschikt om op een verantwoorde manier rolstoelgebruikers en kinderwagens aan boord te brengen.          

Auteur

redactie